стрибнути на головну сторінку  
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: мапа сайту ::: статистика ::: відпочинок :::
Українські Карпати
РЕГІОН 
ТОПОГРАФІЯ 
ГІДРОГРАФІЯ 
КЛІМАТ 
ФЛОРА 
ФАУНА 
ОХОРОНА ПРИРОДИ 
ПРО КРАЙ 
Карпати туристські
МАТЕРІАЛИ 
ТРАНСПОРТ 
КАРТИ 
СПОРЯДЖЕННЯ 
МАРШРУТИ 
РЕПОРТАЖІ 
ВИПАДКИ 
ВІДПОЧИНОК 
ПОГОДА 
РІЗНЕ 
Друзі та партнери


   ::: ГОЛОВНА / ФАУНА / Ссавці / Кабан :::

Свиня дика (кабан)

Дикі кабани поширені в мішаних і широколистяних лісах Європейської підобласті. Також охоче оселяються у заростях очерету річкових плавнів, великих боліт. Погано пристосовані до життя в місцях з глибоким снігом взимку, не заходять в східні області України. Від домашніх свиней відрізняються більшим ростом (до 1 м, довжина тіла до 2-х м). Маса старих “сікачів” сягає 250-300 кг, самки дещо легші та менші ростом.
Дорослі тварини вкриті темно-бурою, інколи сірою, коричневою або світло-коричневою густою і довгою щетиною.

Кабани – надзвичайно спритні, рухливі звірі. Вони швидко бігають, добре плавають, чудово вміють маскуватися, мають добрі слух і нюх. Зір в кабанів поганий.

В самців в обох щелепах довгі гострі ікла, які виступають назовні. Верхні круто загнуті догори, їх довжина 10-12 см, інколи до 20-23см. В поперечному перерізі вони трикутні, з гострими гранями. Ікла – грізна зброя кабанів. Крім того, кабани мають “броню” – грудна клітка і шия самців захищена спеціальною щільною і міцною, ззовні жироподібною тканиною, товщиною декілька сантиметрів. Між сікачами виникають жорстокі бійки. Удар іклами наноситься знизу вверх з великою силою, що приводить до утворення глибоких різаних або рваних ран, то ж без захисного шару їм було б важко…

За допомогою ікол сікачі відбиваються від великих хижаків, а також від мисливських собак, і часто досить успішно – жорстоко калічать, а то і вбивають їх. Вовки рідко відважуються нападати на старих кабанів.

Відомі випадки нападу кабанів на мисливців після невдалого пострілу, причому наслідки були дуже важкими. Можливі напади самок, які тільки-но народили поросят. Для людини і хижаків небезпечними є тільки сікачі і старі самки. Основна маса диких свиней – молодняк і самки, яким важко відбиватися від численнних любителів свинини. Не завжди рятує вміння причаїтись, короткі ноги не дозволяють розвинути великої швидкості.

Живуть дикі свині сімейними групами. В кожній може бути декілька дорослих самок, з яких одна, як правило, найстарша та найбільша, є вожаком. Самцям дозволяється жити в стаді не більш, як до півторарічного віку. Після досягнення цього віку самки виганяють їх, і вони змушені далі вести сапостійний спосіб життя. Молоді самці інколи об’єднуються в невеликі групи. На час шлюбного періоду, в жовтні-листопаді, до сімейного стада приєднується один з найсильніших сікачів. Вагітність триває 115-120 днів. Самка навесні народжує в середньому 5-6 поросят, максимум 10. В неї 5 пар сосків, але в першій парі майже нема молока. “Зайві” два поросятка гинуть найближчими днями після появи на світ.

Народжуються поросята добре розвиненими, зрячими. Вони дуже рухливі. Вже через 2-3 години після народження вони починають бавитись, боротись між собою. Забарвлені своєрідно – вздовж тіла проходять чітко виражені темні смуги. Це маскує їх в заростях очерету. Через 4-5 місяців колір поступово міняється на звичайний однотонний темний. До осені маса поросят становить 20-30 кг. Приблизно половина самок, що народилися взимку, восени вже спарюються і на весну мають потомство.

Кабани їдять все, але рослинна їжа в їхньому раціоні основна. Вони їдять підземні і надземні частини рослин, жолуді, зелену траву, різне насіння, а також комах, дощових черв’яків, з хребетних – ящірок, змій, жаб, дрібних гризунів, яйця, пташенят, …

За теплий період року кабани запасають до 10-15 кг жиру, тому спроможні прожити зиму, харчуючись бідною їжою. Якщо нема горіхів чи жолудів, вони шукають поживу на незамерзлих ділянках, біля джерел. Дорослий кабан може проорати своїм рилом мерзлий грунт на глибину 15-17 см, а там, під шаром мерзлоти, свиня завжди знайде чим поживитись.

Сплять дикі свині в так званиж лежках – заглибленнях в грунті, глибиною 30-40 см, з вистелиним листями дном. Якщо їх ніхто не турбує, вони можуть використовувати одні і ті ж самі ями декілька раз. Перед тим, як народжувати поросят (в березні або на початку квітня), самка влаштовує гніздо з хмизу або трави, з стінами, дахом і м’якою підстилкою.

 Матеріал підготував (написав): Тарас Паливода


 
Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам.

Якщо Ви зареєстровані на сайті - введіть свій логін і пароль у формі аутентифікації нагорі сторінки (якщо Ви логуєтеся з чужого комп"ютера - приберіть галочку "пам'ятати мене" і тоді, навіть якщо забудете прикінці роботи натиснути кнопку "Вийти", Ваша автентифікація на цьому комп'ютері знищиться як тільки Ви закриєте вікна броузера з відкритими сторінками karpaty.com.ua).

Якщо не зареєстровані - зареєструйтеся.
Коментарі до цієї статті
+380964468371 повідомив(-ла) 22.04.2015 05:38
https://youtu.be/3t42Dz6e1f0
+380964468371 повідомив(-ла) 22.04.2015 04:50
маю відео з кабанами.як закинути на сторінку
fitsak повідомив(-ла) 22.02.2010 16:39
Кабани .особливо поранені та переслідувані є надзвичайно небезпечними.Є випадки,коли вони завдавали смертельних ран мисливцям,які їх переслідували.Дуже багато мисливських собак теж стають жертвами розллючених або поранених свиней.Дикі свині як правило активні вночі, вдень просто відлежуються в закамарках ,далеко від місць де ходять туристи.Ймовірність натрапити на кабанчика,зростає ,коли сходимо з стежки та ідемо лісом.Також причиною зустрічі може бути собака ,який є з туристами.Собака просто може сполохати сонного звіра.Дуже небезпечною є самка,яка має поросят,вона може без попередження накинутись на людей.Один чоловік розповів мені випадок,проте як одного разу на світанку чоловік пішов косити,а на нього напав напередодні поранений кабан,якого не могли вислідити та добити.Ця зустріч для бідолашного виявилась смертельною,розлючений звір,розірвав чоловіка.Взагалі зараз зустрічі з кабанами стали рідкіснішими,але про безпеку потрібно завжди дбати.Станом на 1975 р. в Карпатах було взято на облік 5875 диких свиней.
vasyl eger повідомив(-ла) 18.12.2006 18:24
Stattia normalna.Bachuv pidgodovyvav,poliyvav,tikav... Tyt e pidvud iberico znachno menshui do 120kg max.Y moim ygiddiy 311ga e z 400kabaniv.pidgodovuiy,dogliadaiy,poliyemo,zidaiyt za nich 400kg kykyrydzu. A OLEXX yak zystrineshsia z samcem y period paryvannia to...(jart)NE biusia ix dosut malo y KARPATAX i pershe sho vonu robliat ce tikaiyt vid strashnux zviriv -LIYDEU.
Пітон повідомив(-ла) 09.08.2006 10:18
Зір в кабанів поганий... Але з такою силою це вже не їхні проблеми. Прийму статтю до уваги, бо власного досвіду спілкування з дикими кабанами не маю. Хотілося б, правда, більше прочитати про розумні дії при зустрічі з самцями чи самками з поросятами.
olexx повідомив(-ла) 07.05.2006 13:13
Колись ми з товаришами блукали лісом поблизу Тисовця. Натрапили на сліди кабана. І почали фантазувати як би ми боронилися від сікача. Утрьох. З розкладним кишеньковим ножем у руках. :-) Було весело...
grey повідомив(-ла) 13.09.2004 11:51
Ага, великі свинки :))), в Карпатах (2002) одного разу цілу ніч коло палатки ходила.... тікала від світла і голосних криків... в ту ніч нікому спати не хотілося :).
Anele повідомив(-ла) 01.07.2004 11:27
Бачила на власні очі. Такого страху я ніколи не відчувала. Спочатку я почула щось дуже схоже на гавкіт собаки, подумала, що може собака в лісі робити? А та "собака" подивилась на мене та далі продовжила жолуді поїдати. Ще і наступного дня коліна тряслися та так палкою грюкала, щоб розбігалося все живе,що мабудь по всіх горах було чутно:))
ShakIRA [guest] повідомив(-ла) 22.02.2004 17:37
Классные фотки, классная информация, но как на зло, не то что надомне!!!
zanuda повідомив(-ла) 15.10.2003 03:55
Odni z najbil'sh dramatichnishix xvylyn moho zsytt'a buly, koly ja zustriv svin'u z schojno narodzenynmy poros'atamy.
Vony sche t'il'ki pereval'uvalis' z boku na bik,
a dovkola - dereva zavtovshki z 3 cm. Bulo dosit' strashnuvato :<

--------------------------------------------------------------------
-------------- СТАРІ ПОВІДОМЛЕННЯ (до 30.07.2002) ------------------
--------------------------------------------------------------------
POOH повідомив(-ла) 02.04.2002 20:44
Бігають,бігають.І в Карпатах також,наприклад біля хр.Зелемінь
yuri повідомив(-ла) 14.12.2001 20:31
oto tak svuni!! Ne dumav sho vony taki zdorovi
mozuty buty (dyv. foto vgori). Hochy chuv sho
nebezpechni.
Maju sumnivy sho mozna ih najty v karpatah. ale
des' po volyni she bigajut', ce tochno.


Вхід

На превеликий жаль, система Вас не упізнала :-(

   логін
   пароль

пам'ятати мене

Пошук

Вебкамера
Верховина


 
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: мапа сайту ::: статистика ::: відпочинок :::