стрибнути на головну сторінку  
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: мапа сайту ::: статистика ::: відпочинок :::
Українські Карпати
РЕГІОН 
ТОПОГРАФІЯ 
ГІДРОГРАФІЯ 
КЛІМАТ 
ФЛОРА 
ФАУНА 
ОХОРОНА ПРИРОДИ 
ПРО КРАЙ 
Карпати туристські
МАТЕРІАЛИ 
ТРАНСПОРТ 
КАРТИ 
СПОРЯДЖЕННЯ 
МАРШРУТИ 
РЕПОРТАЖІ 
ВИПАДКИ 
ВІДПОЧИНОК 
ПОГОДА 
РІЗНЕ 
Друзі та партнери


   ::: ГОЛОВНА / ФАУНА / Ссавці / Козуля :::

КОЗУЛІ

Козуля – ще один вид копитних, суцільний ареал якого в лісостеповій зоні і в південній смузі лісів був розірваний мисливством і хаотичним сільськогосподарським освоюванням місцевостей. Разом з тим, саме людина допомогла цій тварині так глибоко проникнути в тайгу і продовжує сприяти розселенню козуль на північ. Розрив ареалу привів до збільшення відмінностей двох біологічних груп тварин: західно-європейської і східно-сибірсько-кавказької. Ззовні – по кольору та вигляду – ці козулі не дуже відрізняються, проте маса європейських в 1,5-2 рази менша, ніж сибірських. Маса перших – 20-37 кг, тоді як сибірських – 59 кг самці і 52 кг самки. Роги у європейських козуль сягають 25-30 см, у сибірських – до 45 см, а інколи і більші.

Як і олень, козуля – тварина лісостепової зони. Живуть вони також в темнохвойних лісах, в сухих листяних лісах, в очеретах і в високогірних ялинниках Середньої Азії. Густота заселення ними може бути досить велика – до 40, і навіть до 50 голів на 1000 га лісу.

Літо – найбільш сприятлива пора для мешканців лісу. Соковита трава на галявинах і лісових галявинах, ніжна зелень молодих бруньок та листків на деревах та кущах – все це улюблена і, головне, корисна їжа для оленів та козуль.

Природа не випадково потурбувалась про те, що саме в цю пору в косуль з’являється малеча.

Восени та зимою козулі живуть групами, котрі об’єднують не більше 10-12 тварин різної статі і віку. Є серед них і дорослі самці, і самки з малими. Життя групою багато чим полегшує козулям існування в зимовий період, коли мало їжі і менше, ніж влітку, надійних сховищ. Разом їм легше шукати харчі, слідкувати за тим, що відбувається навколо і своєчасно попереджувати небезпеку.

Навесні групи розпадаються. Першими йдуть геть дорослі самці-рогачі. Потім йдуть вагітні самки, попередньо підшукавши глухе, добре приховане місце в лісі.

Малі народжуються в кінці травня – на початку червня. Кожна самка народжує 2, рідко 1 або 3, і зовсім рідко 4 козуленят. Народжуються вони в плямистому наряді: на спині та боках у них багато світлих і темних плям, смуг. Таке забарвлення робить їх непомітними серед трави та кущів, де вони ховаються.

Козуленята з’являються на світ з відкритими очима і непогано чують. Спочатку вони виглядають слабуватими і немічними, лежать біля матері, ледве рухаючись, і ніби набираються сил. Через декілька хвилин вони вже пробують вставати і присунутись ближче до матері. Вони шукають вим’я і починають енергійно смоктати молоко. Наївшись, заспокоюються і деякий час відпочивають.

Мати ретельно вилизує новонароджених, піклуючись про те, щоб хутро було чисте і пухнасте. Це зберігає тепло в їхніх слабеньких тілах.

Вже після 30-40 хвилин після народження козуленята роблять свої перші кроки. Спочатку це їм важко дається. Встаючи, вони випрямляють спочатку задні ноги, а потім передні. Роблять 2-3 невпевнених кроки і падають, щоб розпочати все з початку. Після декількох таких спроб вони вже впевненіше тримаються на ногах, а через 10-15 хвилин здійснюють невеликі прогулянки в радіусі 3-5 м від матері.

В перші години життя козуленята погано відрізняють свою мати від інших тварин, близьких їй по величині. Вони легко плутають з нею навіть людину. В природі, правда, такого майже не буває, хіба в зоопарку.

Приблизно через 3-4 години мати залишає новонароджених самих, їй потрібно відпочити та поїсти, набратися сил. Надалі вона буде приходити до козуленят 3-4 рази на добу, щоб погодувати їх молоком, решту часу козуленята проводять самостійно.

Залишені матір’ю козуленята самостійно знаходять собі сховище десь під кущем. Лежать вони в характерній позі, скручені бубликом (так легше зберегти тепло), і, якщо почують наближення якоїсь тварини чи людини, завмирають без руху. Тому, зустрівши в лісі маленьких козуленят, не треба думати, що вози загубилися. Це зовсім не так – мати напевне знаходиться неподалік. Краще за все залишити козуленя в спокої, не турбувати його.

Козуленята майже не мають запаху. Їх потові залози малочислені, і майже не виділяють секрету – це також важливий нюанс, який допомагає їм уникнути зустрічі з хижаком. Лисиця або вовк можуть пройти зовсім близько і не почути козуленяти, яке заховалося. Виживанню сприяє також те, що козуленята одного приплоду перші два-три тижні гуляють окремо, на відстані 200-250 м одне від одного – якщо хижак натрапить на одного, то інші залишаться живі.

Мати добре запам’ятовує місце, де сховались її малі, і, коли приходить час годування, знаходить це місце безпомилково. Побачивши маму, козуленя встає з трави і підбігає до неї. Наївшись, воно близько півгодини ходить з матір’ю, не відлучаючись, інколи забігаючи вперед, але не далеко. Вже в першу добу козуленята під час такої прогулянки проходять чимало – до 300-400 м.

Мати уважно слідкує за малими. Вона завжди насторожі і при найменшій небезпеці робить різкий стрибок і втікає, голосно вдаряючи копитами в землю, роблячи якомога більше шуму. Це служить козуленяті сигналом. Він моментально лягає на землю, витягує шию і завмирає. Якщо небезпека минула, мати підходить до малого, обнюхує або торкається його носом, він встає і йде далі за нею.

Козулі оберігають дітей не тільки від зустрічі з хижаком, але й не допускають до них в перші пори і своїх родичів. Навіть дорослі самці, як правило, стараються не спілкуватися з малими. Всіх інших козуль, в тому числі і чужих козуленят, самка виганяє з ділянки, на якому знаходяться її діти.

В двотижневому віці затаювання в козуленят міняється реакцією втечі. До того часу вони суттєво підростають (маса збільшується в два рази), добре бігають і при потребі можуть покластися на свої ноги.

В цьому віці козуленята з одного приплоду відпочивають вже разом. Коли мати приходить їх годувати, вони одночасно вискакують з трави і починають смоктати молоко, стоячи по різні боки від неї. З цього часу всю сім’ю можна побачити в повному складі.

Рано вранці або з заходом сонця може пощастити побачити ігри козуленят. В них часто приймає участь і мати.

Материнське молоко є незамінною їжею для козуленят в перші півтора-два місяці. Але вже на 6-8 тижні вони починають їсти трави, а в віці понад 2 місяці вживають у їжу понад 10-15 видів рослин. Переходячи на рослинну їжу, козуленята в всьому стараються наслідувати свою матір: обнюхують і пробують жувати саме ті рослини, які їсть їхня мати. Потрібно сказати, що козулі дуже розбірливі щодо їжі.

Вони надають перевагу соковитим частинам рослин: ніжні молоді листочки, верхівки трав’янистих рослин з квітами та ягодами.

В віці близько місяця рослинна їжа стає невід’ємним компонентом раціону козуленят. Вони пасуться разом з матір’ю, розрихлюючи передніми ногами дерн і поїдаючи підземні частини рослин.

Козулі годують своїх дітей молоком до 2,5-3-місячного віку, від чого ті швидко ростуть, набираючи до осені 15-18 кг маси – приблизно половину маси дорослих тварин. Їхнє плямисте забарвлення змінюється на однотонне, рудуватого кольору, як в дорослих. Якщо в козуленяти розсунути хутро на грудях, то можна побачити шерсть з темними кінчиками – залишки характерного плямистого наряду.

В вересні козуленята починають облазити і рудий колір змінюється на зимовий – сірий. Восени козулі знову збираються в змішані групи, що об’днують двох-трьох самок з дітьми, молодих річних козуль та дорослих самців. Такі групи нерідко змінюють свій склад, але елементарні одиниці - сім’ї – завжди постійні. Козуленята дуже прив’язані до матері і не покидають її навіть в найкритичніших ситуаціях. Весною, перед телінням, самки, що очікують появи потомства, починають уникати товариства своїх майже дорослих дітей. Деякі з них нагло переслідують своїх матерів, і тим доводиться проганяти їх.

В відведений час з’являється потомство, і для козуль знову наступають неспокійні часи, повні турбот і тривоги за підростаючих козуленят.

 Матеріал підготував (написав): Тарас Паливода

 Джерело інформації: http://www.zooclub.farpost.ru
 


 
Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам.

Якщо Ви зареєстровані на сайті - введіть свій логін і пароль у формі аутентифікації нагорі сторінки (якщо Ви логуєтеся з чужого комп"ютера - приберіть галочку "пам'ятати мене" і тоді, навіть якщо забудете прикінці роботи натиснути кнопку "Вийти", Ваша автентифікація на цьому комп'ютері знищиться як тільки Ви закриєте вікна броузера з відкритими сторінками karpaty.com.ua).

Якщо не зареєстровані - зареєструйтеся.
Коментарі до цієї статті
fitsak повідомив(-ла) 22.02.2010 16:16
Козулі надзвичайно красиві та граційні тварини.Кожного року майже кожного місяця доводиться зустрічати цих тварин.Одного разу зустрів трьох кізок на відстані близько 20 м. Вони зупинились трішки відбігши,та просто дивились на мене Я шкодував ,що мій фотоапарат в рюкзаку, оскільки ішов дощ.Але я всеж таки вирішив спокійно його дістати ,проте сполохав тварин,але всеж зробив декілька фото.Іншого разу козуля вискочила близько від мене налякавши мене,і раптово зробила такий стрибок напевно на метри чотири, що я просто був шокований. Також якось довелось побачити як чотири кізки з блискавичною швидкістю мчались в гору схилом ,я такими схилами стараюсь не ходити В Карпатах станом на 1975 р. було взято на облік 16 595 козуль.
vasyl eger повідомив(-ла) 18.12.2006 18:30
stattia xorosha i znovy AZIA,SUBIR- "bluzki" nam miscia.Naiposhurenishuu z oleniachux y EUROPI i y nas.Dyje smachne miaso yak na mene.
Cherep повідомив(-ла) 05.08.2006 23:02
А у мене козуля колись дома жила. Сестра маленьку козулю додому принесла. Вона була тільки після родів і шия була покусана. Жила у нас пару років. На городі бігала.
Андрій [guest] повідомив(-ла) 12.04.2004 15:35
Перші два фото дійсно козуля, але третє - це самка оленя з малям.


Вхід

На превеликий жаль, система Вас не упізнала :-(

   логін
   пароль

пам'ятати мене

Пошук

Вебкамера
Верховина


 
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: мапа сайту ::: статистика ::: відпочинок :::