стрибнути на головну сторінку  
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: мапа сайту ::: статистика ::: відпочинок :::
Українські Карпати
РЕГІОН 
ТОПОГРАФІЯ 
ГІДРОГРАФІЯ 
КЛІМАТ 
ФЛОРА 
ФАУНА 
ОХОРОНА ПРИРОДИ 
ПРО КРАЙ 
Карпати туристські
МАТЕРІАЛИ 
ТРАНСПОРТ 
КАРТИ 
СПОРЯДЖЕННЯ 
МАРШРУТИ 
РЕПОРТАЖІ 
ВИПАДКИ 
ВІДПОЧИНОК 
ПОГОДА 
РІЗНЕ 
Друзі та партнери


   ::: ГОЛОВНА / ФАУНА / Ссавці / Білка :::

БІЛКА ЗВИЧАЙНА
(Sciurus vulgaris)

Ознаки: довжина тіла 20-30 см, хвіст 14-25 см, висота 5-6,5 см, маса 200-500 гр. Для цього надзвичайно в'юнкого звірка характерні довгий пухнатий хвіст і вуха з "пензликами". Звичайну білку легко поплутати із сірою білкою, завезеної з Північної Америки в Англію. Але на відміну від останньої, хутро звичайної білки в основному бурих тонів, що можуть варіюватися від глибокого чорно-бурого до світлого червоно-бурого відтінків. Черево завжди світле. Колір хутра залежить від середовища проживання. Білка дуже добре лазить по деревах. Вона так само швидко піднімається нагору на дерево, як і спускається вниз головою. Вона добре і прицільно стрибає. Невелика маса дозволяє підніматися їй на частину крони і на кінці гілок дерев. При цьому довгий пухнатий хвіст служить білці своєрідним балансиром. А під час стрибка він служить кермом. Сигнал тривоги - голосний цокіт.

Середовище проживання: лісу усіх видів від низовини до гір. У великих садах і міських парках звірки швидко приручаються і дозволяють себе годувати.

Спосіб життя: оскільки білка - тварина денна , вона цілком доступна для спостереження. З незвичайною моторністю миготить вона в кронах дерев, без зволікання стрибає на сусіднє дерево або кущ, мчить стовбуром нагору і вниз або довгими стрибками скаче по землі. Вона будує кулясті гнізда з гілок і листя в дуплах або в кронах дерев (гайно). У гнізді вона спить або народжує дитинчат. Узимку вона в дійсну сплячку (зі зниженням температури тіла) не впадає, а перемежовує сон зі станом дрімоти. Завдяки зниженню активності, зменшується потреба в їжі. Найвищу активність білка виявляє в період спарювання, коли самці влаштовують дійсні гонки за самками в кронах дерев. Весь інший час білки живуть поодинці. Тільки в міських умовах білки збираються по кілька особин на невеликому просторі, у місцях, де регулярно одержують їжу з рук людини.

Розмноження: основний час розмноження припадає на весну і початок літа. Білки, як правило, у низовині народжують 2 рази в рік. Вагітність триває 28 днів; народжується 4-5, максимум 7 дитинчат, голі та сліпі. Оскільки вагітні самки часто будують запасне гніздо, то при руйнуванні першого гнізда вони можуть швидко перетягнути дитинчати в нове. Вхід у гніздо звичайно улаштовується внизу збоку, тому що білці зручніше забиратися в нього знизу нагору. Цим воно відрізняється від пташиних гнізд.

Харчування : білки дуже рідко розбірливі в їжі і перемелюють усе, що попадає на їхні міцні зуби. Меню білки досить багато: горіхи, букові горішки, насіння їли, сосни, ялиці, жолуді і насіння ін. рослин, вкл. ягоди, плоди, гриби і дрібних тварин . Вони з задоволенням поїдають пташенят і яйця, розоряють гнізда співочих птахів.

Вороги: найлютіші вороги білок - яструб і лісова куниця. Якщо білка наважитися вибратися на поверхню деревної крони, яструб блискавично кидається на неї . Лісова ж куниця - гідний супротивник білки, тому що не уступає їй у спритності. Вона жене білку по гілках , і хоча білка легша і вони краще її витримують, зате куниця далі стрибає.

Загальні відомості: темно-бурі білки хвойних лісів "особливо бурхливо" реагують на врожай ялинових шишок. А він у різні роки дуже різний. Дійсно врожайні роки дуже рідкісні. Але тоді білки народжують велику кількість дитинчат і щільність популяції зростає багаторазово. Насіння хвойних надзвичайно поживні, і їх легко добути. Із шишками білка справляється дуже спритно. За день звірок обробляє 10-15 ялинових шишок або більш 100 соснових. Схопивши зубами лусочку, він піднімає її нагору так, що вона відтягається або відлітає, а потім витягає насіннячко. Соснову шишку білка обробляє за 3 хвилини. Вона добуває близько 30 штук насінин, що разом важать 2 десятих грама. Денний раціон у 100-150 шишок складає 5% ваги тіла білки. Це досить для того, щоб ще відкласти жир.


http://www.gryzun.narod.ru

 Матеріал підготував (написав): Назар Барабаш

 Джерело інформації: http://www.gryzun.narod.ru/belka.htm
 


 
Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам.

Якщо Ви зареєстровані на сайті - введіть свій логін і пароль у формі аутентифікації нагорі сторінки (якщо Ви логуєтеся з чужого комп"ютера - приберіть галочку "пам'ятати мене" і тоді, навіть якщо забудете прикінці роботи натиснути кнопку "Вийти", Ваша автентифікація на цьому комп'ютері знищиться як тільки Ви закриєте вікна броузера з відкритими сторінками karpaty.com.ua).

Якщо не зареєстровані - зареєструйтеся.
Коментарі до цієї статті
Stancia1990 повідомив(-ла) 03.12.2015 14:20
Дізнатись чому саме білку(вивірку) називають білкою можна звернувшись за посиланням: http://shostka-flora.at.ua/publ/zoologija/tvarini/ bilka_zvichajna/7-1-0-13
Stancia1990 повідомив(-ла) 03.12.2015 14:19
Дуже цікава стаття, мені сподобалась!
fitsak повідомив(-ла) 21.02.2010 20:06
Стаття супер!!! Варто знати і те ,що хоча білка і швидко приручається,є такою милоюі ніжною,проте вона недовірлива і може вкусити хазяїна ,який її приручив,і утримує багато років,а зубки в неї повірте заточені добре.Білки настільки енергійні, і рухливі,що в неволі в клітках їм сталять колеса, і білка дає вихід своїй енергії,бігаючи всередині.
hruc'ko повідомив(-ла) 07.12.2006 15:20
Посилання на смішні фотографії про білок:

http://www.nutsack.com/imsq/squirrel.jpg
http://www.sugarbushsquirrel.com/image/6856062_ scaled_220x255.jpg
http://www.sugarbushsquirrel.com/image/6985605_ scaled_205x228.jpg
http://animals.m0.timduru.org/ids/albums/squirr el/Picture12.jpg

Vovk [guest] повідомив(-ла) 11.11.2005 16:33
Пишіть про білок більще та ще більще. Вони вимирають я сам бачив на днях смерть білки. Бо сам її убив
Axyramazda [guest] повідомив(-ла) 29.04.2005 15:55
Дуже цікава стаття про білочку тіки вот немає інших фотографій білочок ну наприкла там де вони розмножуються.
shmyh повідомив(-ла) 03.01.2005 17:25
Молодець!
olenka [guest] повідомив(-ла) 09.04.2003 19:11
super!


Вхід

На превеликий жаль, система Вас не упізнала :-(

   логін
   пароль

пам'ятати мене

Пошук

Вебкамера
Верховина


 
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: мапа сайту ::: статистика ::: відпочинок :::